2019  ‘A Question Of Place - No Limits In A Cellar’,

Eilandje, Herentals

 

 

Group exhibition – “a silent rush”

STORMLoop VZW organiseert dit jaar de tweede editie van het 3-jaarlijks kunstenfestival.  Een festival “ter bevordering van de sociale cohesie, creatieve stimulans, een positieve uitstraling van Herentals en culturele uitwisseling in de regio Kempen”.

Voor deze tweede editie werd als thema WATER gekozen. Het aanbod wordt opgedeeld in een kunstenparcours en een participantenparcours.

Tom Liekens is curator van het kunstenparcours. Aan de rand van de stad langs de Kleine Nete laat hij op diverse locaties, plekken die op een zeer nadrukkelijke wijze het thema WATER voor de stad Herentals in beeld brengen, kunstenaars een bijdrage leveren. Onder hen:   Cindy Wright, Michelle Mattyn, Guy Van Bossche, Christine Clinckx, Nick Andrews, Nel Aerts, Marius Ritiu, Bram Kinsbergen, Philip AguirreY Otegui, Stephan Balleux, Thé Van Bergen. Zij tonen kunstwerken met, op en in het water.

Voor het participatieparcours wordt een appèl gedaan tot het opzetten van initiatieven die elkaar versterken, op elkaar inspelen.

In de beslotenheid van wat nog niet zo lang geleden De Kunstkamer was - een huiselijk omhulsel voor ruimte die zich met veel kamers, hoeken en kanten soms wat weerbarstig en dan plots voluit gestueel vertoont als een hedendaagse kunstgalerie – streven wij er naar een tentoonstelling te realiseren die nadrukkelijk aansluit, bijwijlen botst met het thema.

Water maakt mogelijk, water daagt uit, water stelt grenzen, water brengt samen, water scheidt, water is noodzaak, water is teveel en te weinig … is er ook waar het niet lijkt te zijn.

Op even zovele manieren wordt het gebruikt, is het noodzakelijk in het materieel tot stand komen van kunst, is het nadrukkelijk beeldend aanwezig of maakt het elementair deel uit van het verhaal dat de kunstenaar wil brengen of de vertaling die de kijker er in zijn verbeelding van maakt.

De tentoonstelling als geheel wil indruk maken, voor een veelheid aan impressies zorgen waarvan op zijn minst flarden blijven hangen.

Dat door de organisatoren een thema werd gekozen dat door ons loyaal wordt opgenomen zal er ongetwijfeld voor zorgen dat naar verhalen achter de opstelling wordt gezocht. Dat kan voor de toeschouwer boeiend zijn maar is geenszins het uitgangspunt.

De curatoren zijn nadrukkelijk aanwezig  in de keuzes die gemaakt worden, de kunstenaars en soms ook de werken die zij samen brengen, in de context die gecreëerd wordt. Het is echter geenszins de bedoeling om de kunstwerken te laten passen in een verhaal dat als een boodschap wordt vertaald. Met de selectie en de manier waarop de keuzes gemaakt worden laten wij zien hoe wij staan ten opzichte van de hedendaagse kunst. Wij zien het geheel als ons pretentieloos statement van de stand van zaken van de hedendaagse kunst zoals ze ons nabij is, aanspreekt en boeit.

Buiten wat associaties met het thema betreft - en dan nog – is er geen enkel streven naar homogeniteit, wel naar toevallige verbanden resulterend in onbestemde ambiguïteit. Dat laatste kan in tegenspraak met het schijnbaar eenvoudig uitgangspunt worden ervaren.

Michel Van Grieken / André Van Hove