Feestmenu met aangepaste wijnen

Feestelijke wijnen

Vertel ons jouw feestmenu en wij stellen graag lekkere aangepaste wijnen voor.
Nog geen idee?

Deze tips helpen je alvast op weg!


aperitief

Een goede aperitief mag fruitig zijn (maar niet zoet) en bevat voldoende zuren die de eetlust opwekken. Een frisse Orvieto Classico zoals Belloro of Ca'Viti is hiervoor ideaal, maar een fruitige Pinot Grigio Mariel kan zeker ook. Spumante maakt het extra feestelijk.

Enkele tips om de juiste spumante te kiezen:

Bij ovenhapjes met bladerdeeg of gesmolten kaas kiest je voor een spumante met een volle smaak, zoals de frisse Il Braccesco Brut of de fruitige Le Crete Extra Dry. Die past ook bij hapjes met vlees (Parmaham, carpaccio, rundstartaar, …) of stevige vissoorten als tonijn en zalm. 

Graag rosé bubbels? De droge rosé Spumante Thadea smaakt bij bovenstaande hapjes ook perfect. 
Liever een zachte schuimwijn met een fruitige smaak? Kies dan voor Trentaminuti (rosé) Matile Gran Cuvee Extra Dry (wit).


zeevruchten

De druivensoort Grechetto (Olumbra, Mevante, Cesarini Sartori) is een perfecte begeleider van oesters en mosselen. De gestructureerde fijne zuren en mineraliteit ondersteunen de zilte smaak van weekdieren.

Volle, aromatische druivensoort Spoletino past dan weer verrassend goed bij de pure smaak van zeevruchten zoals scampi, langoustine, garnaal, kreeft en krab.
Ook voor vissoepen is dit een uitgelezen keuze. Kies voor topwijn Calicanto, allemansvriend Birbanteo of ga voor de budgetvriendelijke Patafi.

Serveer je vis of schaaldieren in een rijke boter- of roomsaus? Dan kies je beter voor een (licht) houtgerijpte wijn, zoals Albaco of Bianco d'Altarocca. Dat geldt ook voor gerookte vis. Liever geen houtrijping? Dan passen La Randa en Bianco dei Neri ook.
Of kies voor een origineel Umbrisch alternatief: houtgerijpte Spoletino of houtgerijpte Grechetto


kaas en wijn

Een kaasschotel is een gemakkelijk en lekker alternatief voor een uitgebreid menu. Hoewel rode wijn als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is dit niet altijd de beste keuze. Eigenlijk heeft elke kaassoort zijn ideale wijn.

Als je toch kiest voor één wijn, kies dan best een niet al te stevige wijn die bij verschillende kazen lekker is. Een volle witte wijn met voldoende frisheid is dan de beste keuze. Denk maar aan Pietramala, Flaminio of La Randa. Spoletino is gedurfder, maar kan ook perfect.

Een zachte, fruitige rode wijn zonder vatrijping kan ook, maar pas dan op met geitenkaas.
Piancoleto, Olumbra, Rosso dei Neri of Rossobastardo zijn dan goede keuzes. 

Serveer je blauwe kazen als dessert? Kies dan voor een zoete wijn: rode Sagrantino Passito of de witte Donna Armida.


gourmet

Geen zin om te koken? Gourmet of fondue is gezellig en vergt weinig werk.
Omdat er verschillende vleessoorten en sauzen worden gecombineerd, kies je best voor een kruidige, volle rode wijn, eventueel (licht) vatgerijpt. Assiolo, Terre di Giano, Rossobastardo en Petranera zijn ideaal.
Of kies voor een stevige rosé-wijn, zoals Peperosa of Mevante. Dat past ook bij visgourmet.


wildgerechten

Een jonge Sagrantino zoals Collepoppo is dé wijn bij uitstek voor ragout van everzwijn. De stevige, kruidige smaken van zowel wijn als gerecht gaan goed samen.

Hert en haas verdragen ook Sagrantino, maar kies dan voor een oudere jaargang zoals Pozzo del Curato of Montefalco Rosso Le Grazie van Villa Mongalli.

Vederwild vraagt dan weer om een elegante rode wijn bijvoorbeeld Sangiovese: de houtgelagerde Nero della Greca of de geconcentreerde Freccia degli Scacchi.

Fruit en wild gaan dikwijls hand in hand, maar die zoete smaken gaan niet goed samen met droge wijn. Wil je deze uitdaging toch aangaan? Kies dan voor rijpe, jammy wijnen zoals Rossobastardo bij eend en Benozzo bij steviger wild.