pasta op z'n Italiaans

Pasta is in Italië een primo, een voorgerecht, en dus een kleinere portie pasta al dente in een beetje saus. Het hoofdingrediënt is altijd de pasta zelf, en dus niet de saus. Niet elke pastasoort maak je bij eender welke saus. Elke regio heeft zo z'n speciale deegwaar en er zijn dus massaal veel verschillende pastasoorten.

Zo is de stringozzi/strangozzi heel typisch voor Umbrië, meestal gecombineerd met zwarte truffel (salsa tartufata) of een sausje van sagrantino wijn. Heel simpel, overheerlijk en met alleen de beste ingrediënten. Strangozzi is een platte lintpasta gemaakt van harde tarwe, zonder eieren.

Pasta kan met of zonder eieren gemaakt worden. De variant met eieren hoef je minder lang te koken (5-8 minuten: zie verpakking), terwijl harde tarwe pasta zonder eieren een langere kooktijd vereist (12-22 minuten: zie verpakking). Onze traaggedroogde artisanale eierpasta's zijn er in 3 diktes: de dunne tagliatelline (ideaal met pesto), tagliatelle en de dikke pappardelle (ideaal met rijke tomatensauzen zoals ragù of sugo ai funghi)

De variant zonder eieren moet je langer koken en blijft meer al dente. Deze pasta is ideaal bij sauzen waar je graag wat meer beet bij hebt: aglio olio peperoncino, carbonara, cacio pepe, salsa tartufata of funghetto. Ontdek bijvoorbeeld spaghettoni (dikke en lange spaghetti) of de typisch Midden-Italiaanse pici (heel dikke spaghetti) en strozzapreti. (letterlijk wurg de priesters), een gedraaide pastasoort waar de saus goed in blijft plakken.

Hoe bereid je een goede pasta? 
Veel fouten worden al gemaakt bij het koken zelf. Neem een zeer ruime kookpot, ruim gevuld met water. Als het water goed kookt, voeg je zout toe, zeker geen olijfolie. Daarna kan de pasta erin, zonder deksel. Alvorens afgieten, bewaar je een beetje kookvocht om de saus te binden.

Heb je een warme saus, dan kook je de pasta 1 minuut minder dan de verpakking. Giet de pasta af (niet spoelen onder koud water), voeg onmiddellijk toe aan de nog pruttelende saus, voeg een beetje kookvocht toe en laat nog 1 minuut verder koken. Meteen serveren.

Heb je een koude saus (pesto of salsa tartufata), volg dan de kooktijd van de verpakking. Doe de afgegoten pasta weer in de warme pot (met het vuur af), voeg een beetje heet kookvocht en de koude saus toe en meng goed. Afwerken op het bord met extra vergine olijfolie en parmigiano (niet bij vissauzen).